Bisiklet çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir?

Dünyada günümüzde, birçok spor türü insanlar tarafından bir hobi haline geldi. Bisiklete binme eğlenceli bir zaman olarak kabul edilen bir spordur. Toplumda bir ulaşım aracı olarak algılanan bu araç, birçok özelliğe sahip en geniş spor dallarından biridir. Öyle çarkı ile ilişkili birçok bisiklet türü vardır. Bisikletin bir spor olduğu düşünülürse Türkiye'de de bir spordan önce futboldan daha önce yapıldığı anlaşıldı. Birçok özellik ve inceliğe sahip olan bisiklet aracının kullanımı geçmişten günümüze oldukça eski bir dönemi kapsamaktadır. Bisiklet, daha çevre dostu bir ulaşım aracı olarak görülmekte ve çoğu dünya ülkesinde çevreye zarar vermemesi nedeniyle desteklenen bir araçtır. Bisiklete binme konusunda daha derine gittiğimizde, farklı amaçlar için üretilen farklı bisiklet türleri vardır. Bu tip bisikletlerin saydığı dağ, yol yarışları, şehir ve gösteri (bmx) bisikletleri ortaya çıkar.

Bisikletin yaşamda çok çeşitli kullanım araçlarına sahiptir. Bu kullanımlar bisiklet bileşenlerine ve kadro yapılarına yansıtılmakta ve kullanıcılarına da sunulmaktadır. Bisiklet tiplerinin ve kullanım alanlarının özelliklerini bize anlatmanız gerekirse, dağ, uzun yol, iç şehir ve gösteri rampaları vardır.

Dağ bisikletleri genellikle tam alüminyumdan yapılır. Tabii ki, bu durum fiyat ve profesyonelliğe göre değişir. Dağ bisikletlerinde en önemli özelliklerden biri, personelin sağlamlığıdır. Kullanım daha aşırı yerlerdir, bu bisikletlerin düşme olasılığı daha yüksektir, zıplamak ve uçmak dayanıklılık nedeniyle çok önemlidir. Bu bisikletler çoğunlukla dağ, tepe, toprak yollar ve ısmarlama mtb pistlerinde kullanılır. Macera severlerin yoğun talep gördüğü bu bisikletler, macera ve adrenalin dolu dakikalarını kullanıcılarına sunma potansiyeline sahip bir tür maceradır. Alüminyumdan daha hafif olan karbonun yanı sıra titanyum da dökümün yapımında kullanılır. Bu bisikletler daha az hafif ve daha az yorulmaktadır. Bu bisikletler genellikle 26 tekerlek kullanır. Kullanım zorluklarına bağlı olarak, bu bisikletlerde farklı tiplerde maşa tercih edilir.



Adından da anlaşılacağı gibi, yol yarış bisikleti, çoğunlukla şehirde, uzun yollarda ve yarışlarda kullanılır. Bu bisikletlerin kullanıldığı yarışların örnekleri, Tour de Tour de France ve topluluğa yabancı olmayan Başkanlık Bisiklet Turu. Bunlardan Tour de France bisiklet sürmenin en prestijli yarışı olarak gösteriliyor. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun da düzenlediği bu yarışı düzenleyen yarış, toplumda prestijli bir yarış bisikletidir. Daha fazla hız arayanlar için yol bisikleti yarışları tercih edilir. Bu bisikletlerin hızı 100 km'yi geçebilir. Bu tür bisikletler uzun mesafeli yolculuklar için tercih edilir. Dağ bisikletlerinden daha hafiftir ve genellikle ulusal ve uluslararası yarışlarda profesyoneller tarafından kullanılır.


Şehir bisikletleri şehirde kullanmak için idealdir. Genellikle bisiklet sürmek isteyen veya şehirde spor yapmak isteyen kişiler tarafından kullanılır. Görüldüğü zaman, şehir bisikletleri dağ ve yol yarış bisikletleri karışımı olarak düşünülebilir. İr BMX verilen bisikletler daha fazla bisiklet gösterir. Bu tür bisikletler ve bisikletçiler ilginç gösteriler yapabilirler. Diğer tiplerden daha küçük olan BMX bisikletleri, vites değiştirme sistemine sahip değildir, ancak kullanıcılar tanıtımlarını daha fazla rampa ile gerçekleştirebilirler. Ayrıca rampa olmayan farklı yerlerde farklı hareketler sergilenebilir.

Bisiklete binmek çok eğlenceli ama tehlikeli bir spordur. Potansiyel tehlikelere sahip bir bisiklet kullanırken, mutlaka kask giyilmelidir. Bisiklet kaskı, şehirdeki bir bisikletçiyi de, dağlık arazide, uzun yollarda ve şovda da koruyan en temel korumadır.

Yorumlar

  1. anlamsızdıııııııı..........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gıcık
      offfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffttffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffttfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffttfffffffffffffffffffff

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bisikletin tarihçesi ve en çok kullanılan şehirler...